Yapının özgününde üç nefli beşik tonoz örtülü olduğu, pastaforium odalarının yapının kuzeydoğu ve güneydoğu dış cephe duvarına bitişik olarak yapıldığı görülmektedir. Ayrıca kilisenin güneybatı ve kuzeybatı cephe duvarlarına bitişik, kilisenin ihtiyacına binaen kiliseyi genişletmek amacıyla dikdörtgen planlı küçük odalar eklendiği görülmektedir.
Kilisenin cephe duvarlarında ya da iç mekân duvarlarında inşa tarihini belirten herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Ermeni kilisesi olan bu yapının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yöredeki Ermeni yapıları XV. yy. ile XIX. yy arasında tarihlenebilir.
Sirahayeats Sp. Asdvadzadzin vank 14. yüzyılda Bishop Mgrditch Diyarbekir Eyaletinde bir dizi manastırı onardı. Orada birkaç manastır vardı adlarını Meryem’e adadı. Her biri aynı ismi taşıyan manastırları ayırt edebilmek için Mgrditch her manastıra sıfatlar verdi. Çüngüş’te bulunan kiliseye de sevgiyle bakan anlamını verdi.
Sırahayat Surp Asdvadzadvin kilisesi ile Çüngüş Surp Garabed Ermeni Apostolik kilisesi aynı mimari özellikleri taşıdığından ve bölgede yer alan diğer yapılarla birebir örtüşmediğinden iki kilisenin de aynı dönemlerde yapıldığı tahmin edilmektedir. Ancak plan tipolojisi ve duvar dokusu bağlamında Anadolu’daki diğer Ermeni kiliseleri ile karşılaştırıldığında, daha eski tarihli bir yapının yerine tahminen 19. yüzyılın ortalarında yeniden inşa edildiği söylenebilir.